Τα λαζάνια είναι κομμάτια λεπτής ζύμης, περίπου 10×20 εκ. τα οποία τοποθετούμε ωμά σε στρώσεις σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και ενδιάμεσα βάζουμε σάλτσα και κάποια γέμιση με λαχανικά ή κρέας.
Πατρίδα τους θεωρείται η Νάπολη, όμως σε πολλές πόλεις, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές του τρόπου με τον οποίο μαγειρεύονται αυτά τα ζυμαρικά.Τα λαζάνια είναι κομμάτια λεπτής ζύμης, περίπου 10×20 εκ. τα οποία τοποθετούμε ωμά σε στρώσεις σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και ενδιάμεσα βάζουμε σάλτσα και κάποια γέμιση με λαχανικά ή κρέας. Η ιταλική λέξη lasagna προέρχεται από το λατινικό lagani και το προγενέστερο ελληνικό λάγανον. Από αυτό προκύπτει και η σημερινή λαγάνα, το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, δηλαδή λεπτή, πλατιά ζύμη.